Vad är PWA eller Progressive Web Apps?

 
PWA - Ateles

PWA, Progressive Web Apps, är applikationer som installeras via webben istället för via en app-butik. Med PWA blir det enklare, billigare och smartare att uppdatera och hantera innehållet på sidan, medan det för användaren fungerar och ser precis likadant ut som en helt vanlig app.

Vad är PWA?

PWA, eller progressive web apps, är webbaserade applikationer som körs via webbläsaren i en telefon, surfplatta eller dator. PWA beter sig precis som en lokal app och kan använda vissa av enhetens funktioner – exempelvis kamera och pushnotiser – på samma sätt. Skillnaden är att PWA egentligen är en responsiv webbplats som kan laddas ner som ikon direkt till skrivbordet. För användaren fungerar PWA precis som en vanlig app, och den går att använda både online och offline.

Så lyckas du med PWA i din e-handel Hämta guiden

När används PWA?

PWA fungerar för alla användare oavsett vilket operativsystem, vilken enhet, och de flesta av befintliga webbläsare man använder. Det är ett optimalt alternativ för alla webbplatser som är designmässigt mobilanpassade och vars funktioner är optimerade för en mobil enhet. Google Maps, Instagram och Twitter är några exempel på företag som idag har PWA-lösningar – men i övrigt har det hittills inte slagit igenom stort på marknaden. Under 2019 har PWA dock ökat allt mer som en smidig lösning för att hålla ner utvecklingskostnader, minimera integrationer och behov av olika app-leverantörer.

Var kommer PWA ifrån?

Begreppet PWA myntades av Google Chrome-ingenjören Frances Berriman och designern Alex Russell under 2015, då moderna webbläsare började få stöd för nya funktioner som service workers och web app manifest. Ursprungligen är det framför allt Google och Microsoft som har varit drivande i arbetet med att utveckla PWA. Eftersom användare under en längre tid successivt övergått till att i stor utsträckning använda appar så strävar Google efter att få tillbaka dem till webben. Microsoft, i sin tur, har inte någon välfungerande app-butik. Genom att undersöka hur man kunde göra det smidigare för både användare och företag att nyttja samma funktionalitet som med appar – men utan krånglet med uppdateringar, publiceringsmöjligheter och utveckling för olika operativsystem – så har PWA etablerats.

3 grundläggande fördelar med PWA

1.   Hastighet

PWA gör att den mobila upplevelsen blir både snabbare och bättre för användaren, exempelvis i webbutiker där det ofta förekommer mycket och tungt innehåll på bland annat långa produktsidor. Allra första gången en användare surfar in på sajten kommer PWA istället att ladda ner utvalt material direkt till enheten – vilket gör att det framöver ger samma sömlösa, snabba upplevelse som i en vanlig app.

2.   Prestanda

Eftersom utvald information sparas lokalt i telefonen eller surfplattan är PWA effektiv även offline eller vid långsam internetanslutning. För en webbutik kan det vara värdefullt att framför allt ha statiskt innehåll, såsom produktinformation, guider, inspiration och kategorisidor, som offline-material. Det underlättar surfandet och ger en mycket smidigare användarupplevelse, oavsett internetuppkoppling.

3.   Plattformsoberoende

Till skillnad från vanliga appar är PWA helt plattformsoberoende. Så länge det finns en webbläsare i enheten, som Chrome, Safari eller Firefox, är PWA ett överlägset alternativ. Vanliga mobilappar måste utvecklas efter varje enskilt operativsystem, till exempel IOS och Android, medan en PWA bara kräver HTML, CSS och JavaScript för att fungera – precis som en vanlig webbplats. Med PWA behövs alltså bara en gemensam lösning för alla de olika modulerna, vilket minskar kostnaderna.

Så fungerar PWA rent tekniskt

Utifrån en responsiv, mobilanpassad webbplats är det förhållandevis enkelt att utveckla en PWA. Genom att lägga till en service worker och ett så kallat web app manifest skapar man en möjlighet för webbplatsen att bli en PWA. Manifestet innehåller bland annat namn på appen, ikonbild, URL, konfigurationsdata och andra regler för utseende på själva sajten. På det sättet kan en användare “ladda ner” appen till sin enhet direkt, och använda den på samma sätt. En service worker i JavaScript håller koll på om användaren är online eller offline – för att kunna tillhandahålla den data som är tillgänglig för tillfället. 

Skribent: Daniel Hultin, Client Success Manager på Ateles

 
Ateles ConsultingTech